Ome Hubert en Tante Grada

De familie van Grada de Haan en Hubert Arents

Grada was de eerstgeborene van Gerrit de Haan en Dina Janssen.  Na haar volgden nog acht broers en twee zussen. Door de zwakke gezondheid van oma de Haan werd op Grada een beroep gedaan bij de huishoudelijke taken en de opvoeding van haar broers en zussen. Dat ging zelfs nog door toen ze in mei 1947 trouwde met Hubert Arents. Samen werden ze onze ouders.

In 1948 werd Dina geboren waarna in 1953 Truus en in 1955 Gerda volgden.  In 1959 volgde Bert en in 1962 Tonnie. Daarmee was het gezin compleet. Het gezin woonde vanaf 1947 in de noodwoning naast het huis van opa en oma.

In oktober 1964 verhuisde het gezin naar Reestraat 13. Dat voelt nog altijd als ons ouderlijk huis. Zoals dat vroeger was zorgde mam voor de huishouding en pap voor de inkomsten. Pap is ruim veertig jaar in de schoenfabriek werkzaam geweest. Hij nam ook regelmatig wat werk mee naar huis om  wat extra inkomsten te vergaren. Daarnaast werkte hij in zijn vakantie en op de vrije zaterdagen bij Grad Hoogstraten. Als tegenprestatie hadden we door het hele jaar heen de groenten van Grad en Annie. Het zijn goede kennissen gebleven voor het leven.

Vakanties zaten er in die tijd niet aan. Met het gezin een dagje naar de Leemkuil en in de eerste week van pap zijn vakantie een dagje naar Nijmegen waren de uitjes. Gezinnen die echt op vakantie gingen vormden een uitzondering en wij waren heel tevreden. Aan het einde van zijn werkzame leven heeft pap nog een jaar in het bos gewerkt. Hij vond het een geweldige tijd. Pap heeft bijna 30 jaar van zijn vrije tijd mogen genieten. Hij was een bezige bij, graag bezig met hout klein maken voor de kachtel, in zijn tuin en voor de parochie. Zoals dat toen zo gewoon was waren de kinderen hun alles waarvoor alles moest wijken.

Mam was meer aan huis gebonden maar ze was iemand die hield van orde en netheid. Daarnaast had ze bijna 25 jaar de zorgen over broer Thé. Fietsen deed ze heel graag samen met pap en dan het liefst in Duitsland want daar was het lekker rustig fietsen in de kleine plaatsjes tussen Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Kranenburg/Frasselt. Daarnaast hebben wij ze nog een aantal keren mee kunnen nemen op vakantie. Oostenrijk vonden ze geweldig, maar een eind Duitsland in of vakantieparken in Nederland met kinderen en kleinkinderen, ze hebben er geweldig van genoten.

Ze hebben samen nog vanaf 1995 in de aanleunwoning aan de Reestraat gewoond waar pap op 27 maart 2003 overleed, ’n dag voor zijn 86e verjaardag. Mam bleef achter en het verlies van pap werd nog eens extra overschaduwd door de ziekte van haar jongste zoon Tonnie. Het verlies van Tonnie (2004) en van haar schoonzoon Tonnie (2008) maakte het leven zwaar. Mam was een moedig mens en ze probeerde er toch weer wat van te maken. Van haar 90e verjaardag (21-8-2011) heeft ze nog volop genoten. Op 12 april 2012 stierf mam na een kort ziekbed op 90 jarige leeftijd.

Hoe verging het hun kinderen?

Dina trouwde in 1969 met Ton van den Bos en zij kregen een zoon en dochter, Jeroen en Susan. Ze hebben inmiddels drie kleinkinderen, twee meisjes en een jongen, en ze wonen op de Hoge Horst.  Paarden is hun grote hobby en daar zijn ze druk mee.  Stalhouderij ‘Het Hoogebos’ is in de regio bekend en ze hebben het er druk mee. Aangezien ze inmiddels genieten van hun pensioen willen ze wat gas terug gaan nemen.

Truus trouwde in 1974 met Tonnie Gerrits. Na een korte maar slopende ziekte overleed Tonnie in september 2008. Sinds enkele jaren heeft Truus in Theo de Bruin een nieuwe partner. Theo’s vrouw An  is ook jong overleden en Theo heeft Tonnie goed gekend en Truus An. Het waren lang twee bevriende stellen. Met Tonnie startte Truus met Gera, een bedrijfje in sportprijzen en promotie-artikelen. Truus heeft twee dochters Maaike en Manon en ze heeft drie kleindochters en een kleinzoon.

Gerda trouwde in 1976 met Fred Hulsman uit Molenhoek. Ze wonen op Hemeltje 14 in Breedeweg gemeente Groesbeek.  Met Kevin hebben ze een zoon van 23 jaar. Gerda en Fred genieten vooral van vakanties met de caravan in binnen en buitenland (Engeland is favoriet). Daarnaast wandelt Gerda graag en Fred is veel bezig met de geschiedenis van zijn familie, stamboomonderzoek en websites bouwen.

Bert is in 1987 getrouwd met Marian Cillessen. Ze hebben twee dochters, Lisa en Paula, en een zoon Bram. De kinderen studeren alle drie nog. Bert is werkzaam bij de gemeente Groesbeek op de afdeling Financiën. Voetbal en hardlopen zijn z’n hobby’s. Marian is werkzaam als ziekenverzorgster. Ze wonen aan de Vendelierstraat in een wijkje achter de school aan de Plakseweg  op de Horst.

Tonnie trouwde met Tanja Kuijltjes en kort na de geboorte van zoontje Tim liep het huwelijk stuk. Tonnie kon gelukkig naast broer Bert blijven wonen maar het noodlot sloeg toe, maagkanker velde hem in maart 2003 en op 15 september 2004 overleed Tonnie. In het voorjaar 2004 trouwde Tonnie met José Poelen die hij leerde kennen in het najaar 2003. De tijd die zij samen mochten zijn was kort en met 42 jaar kwam aan Tonnies leven veel te vroeg een einde. Tonnie was meer dan twintig jaar werkzaam bij Kegro deuren. Daarnaast was Tonnie was een goede muzikant en hij ontving postuum als 1e de Wilhelminapluim voor zijn vele verdiensten voor de gelijknamige fanfare. Zoon Tim is inmiddels 12 jaar oud. Hij bezocht oma met enige regelmaat en nu komt hij ook nog wel eens op bezoek.

We hebben er regelmatig over gesproken, met name uiteraard op uitvaarten want daar kom je elkaar nogal eens tegen. Wij willen de initiatiefnemers bedanken en we hopen dat het een gezellig samenzijn zal worden op 1 juni. Er is in elk geval een prima locatie uitgekozen.